Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką/Apricot cream cheese babka with streusel

Pyszna, rozpływająca się w ustach drożdżówka z dużą ilością cytrusowego puree z suszonych moreli, delikatnego serka śmietankowego i słodkiej, chrupiącej kruszonki. Przygotowanie jej może wymaga troszkę wysiłku i czasu, jednak zapewniam, że warto:). Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do porannej kawy lub na deser, jeżeli jednak wolicie słodszą wersję, wystarczy tylko zwiększyć ilości cukru na każdym etapie. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj

Scroll down for recipe in English

Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką

(6-8 porcji)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej

Składniki na nadzienie morelowe:

  • 1 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Składniki na nadzienie z serkiem śmietankowym:

  • 230 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 1/2 łyżeczki jasnego cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 3 1/2 łyżki masła, roztopionego i schłodzonego

Do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na ciasto drożdżowe, przesiej mąkę do misy miksera wyposażonego końcówkę „hak”, po czym wsyp cukier, sól i drożdże. Miksuj na niskiej prędkości, do wymieszania się składników. Następnie dodaj jajko, mleko, wanilię i masło, i miksuj całość kolejne 5 minut, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj z ciasta kulę i włóż do naoliwionej miski. Przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). W tym czasie zrób nadzienia i kruszonkę.
  2. Na nadzienie morelowe, umieść morele, sok pomarańczowy, sok z cytryny i cukier w rondelku i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż morele zmiękną a objętość soków zmniejszy się o połowę. Następnie zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ochłodzeniu, umieść zawartość rondelka w blenderze i zmiksuj na gładkie puree. Odstaw.
  3. Na nadzienie z serka, w średniej misce wymieszaj drewnianą serek i cukier, aż masa stanie się gładka i bez grudek. Dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i sól, po czym wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw.
  4. Na kruszonkę. w średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj masło i wymieszaj całość gumową szpachelką (lub najwygodniej palcami), aż powstaną grudki (kruszonka). Przykryj miskę i odstaw do lodówki do momentu wykorzystania.
  5. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach (lub popularną keksówkę) Na lekko posypanej mąką powierzchni wyłóż wyrośnięte ciasto, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 25×60 cm, tak by przed sobą mieć długą jego krawędź. Wyłóż na ciasto masę morelową, pozostawiając 2 cm margines wzdłuż wszystkich krawędzi. Następnie na masę morelową wyłóż równomiernie masę z serka śmietankowego.
  6. Rozpoczynając od dolnej dłuższej krawędzi „od siebie” zwiń ciasto w rulon, kończąc zwijanie w połowie prostokąta, następnie zrób to samo rozpoczynając od górnej krawędzi, tak by zrolowane krawędzie zetknęły się na środku prostokąta. Podziel rulon, tylko delikatnie zaznaczając, na 3 równe części i złóż lewą część na środkową, a następnie prawą zawiń także na środkową część rulonu (doskonale jest to zilustrowane na stronie źródłowej). Następnie obróć ciasto, tak by łączenie było na dole, po czym trzymając za końce skręć delikatnie i umieść w przygotowanej blaszce do pieczenia.
  7. W małej miseczce roztrzep jajko z solą i wysmaruj mieszanką przygotowane ciasto. Przykryj ją folią lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość, ok. 1 1/2 do 2 godzin.
  8. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Posmaruj ciasto ponownie mieszanką jajeczną i posyp równomiernie kruszonką, dociskając ją lekko. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż drożdżówka się ładnie zarumieni. Wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 25 minut do wystudzenia, po czym wyjmij drożdżówkę z formy i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia. Można ją przechowywać szczelnie zawiniętą w folię spożywczą do 3 dni.
Smacznego!

English version

Apricot Cream Cheese Babka with Streusel

(6-8 servings)

Ingredients for the dough:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 1/2 tablespoons granulated sugar
  • 1 teaspoon instant yeast
  • pinch of salt
  • 1 egg, at room temperature
  • 1/3 cup whole milk, lukewarm
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons unsalted butter, at room temperature

Ingredients for the apricot filling:

  • 1 1/2cups dried apricots
  • 1/2 cup orange juice
  • 1/3 cup lemon juice
  • 2 tablespoons granulated sugar

Ingredients for the cream cheese filling:

  • 230 g cream cheese, at room temperature
  • 2 tablespoons granulated sugar
  • 1 egg yolk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt

Ingredients for the streusel:

  • 3/4 cup all-purpose flour
  • 2 tablespoons granulated sugar
  • 4 1/2 teaspoons light brown sugar
  • pinch of salt
  • 3 1/2 tablespoons unsalted butter, melted and cooled

Ingredients for the egg wash:

  • 1 egg
  • pinch of salt

Directions:

  1. Place the flour, sugar, yeast and salt in the bowl of an electric mixer fitted with a dough hook. Stir on medium-low speed for a minute or so to combine. Add the egg, milk, vanilla and butter and mix on medium speed until a smooth dough forms, about 5 minutes. Form into a ball and place in a lightly oiled bowl. Cover with plastic wrap and place in a war place until doubled in volume (about 1 hour). While the dough rests, make the fillings and streusel.
  2. Combine the dried apricots, orange juice, lemon juice and sugar in a small saucepan and bring to a simmer over medium-low heat. Simmer uncovered for 10 to 15 minutes, stirring occasionally, until the apricots soften and the liquid is reduced by half. Remove from the heat and allow to cool completely. Once cool, transfer the mixture to a food processor and process until a puree forms. Set aside at room temperature.
  3. In a medium bowl, stir the cream cheese and sugar with a wooden spoon until smooth and lump-free. Add the egg yolk, vanilla extract and salt, and stir to combine. Set aside at room temperature.
  4. For the streusel, in a medium bowl, whisk together the flour, sugars and salt. Add the butter and mix with a rubber spatula until the mixture comes together into large, coarse crumbs. Cover and refrigerate until ready to use.
  5. Assemble the Babka: Lightly grease a 23×13 cm loaf pan and set aside. On a lightly floured surface, roll the dough out into a 25×60 cm rectangle, with the long edge facing you. Spread the apricot filling evenly over the dough, leaving a 2 cm border along all of the edges. Spread the cream cheese filling over the apricot filling.
  6.  Starting with the bottom edge, roll the dough into the middle of the rectangle, then do the same with the top edge so that the two rolls meet in the center. Visualize the long cylinder divided into three equal lengths. Fold the left third over onto the middle third. Then, fold the right third over the middle third. Pick up the dough and turn it over so the seam is on the bottom. Then, holding each end, gently twist it in the middle and place it in the prepared pan. (like here)
  7. Whisk together the egg and salt for the egg wash and brush it over the babka. Lightly cover the pan with plastic wrap and place it in a draft-free area until it is doubled in size, 1 1/2 to 2 hours.
  8. Preheat oven to 180 oC. Brush the babka once again with the egg wash and sprinkle the streusel evenly over the top, pressing lightly so the crumbs adhere to the babka. Bake until the top is a deep golden brown, about 50 minutes. Cool the bread in the pan set on a wire rack for 25 minutes, then unmold the bread from the pan (some of the streusel may fall off) and place on the wire rack to cool completely. The bread will keep, wrapped tightly in plastic wrap, for up to 3 days.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>