Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania/Pumpkin pull apart bread

Kontynuując serię dyniowych przysmaków, przedstawiam dzisiaj przepis na dyniowe ciasto drożdżowe do odrywania. Po raz kolejny jest tutaj użyte puree dyniowe, na który przepis można odnaleźć tutaj. Samo ciasto wychodzi bardzo delikatne, słodkie i cynamonowe, a jego forma pieczenia znacznie ułatwia i uatrakcyjnia jego podanie:). Polecam!

Scroll down for English

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania

(1 keksówka)

Składniki na ciasto :

  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 1/2 szklanki mąki

Składniki na mieszankę cynamonowo-cukrową:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Umieść mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 oC. Przelej je do miski miksera, wmieszaj drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, dynię, cukier, sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .
  2. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny. Bardzo łatwo można też przygotować ciasto w maszynie do wypiekania chleba. Wszystkie mokre składniki wlewamy do pojemnika, przysypujemy mąką i wsypujemy resztę składników sypkich. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta i po 1,5 h wyjmujemy pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.
  3. Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30×50 cm, a w małej miseczce wymieszaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Posmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cynamonowo-cukrową. Postaraj się podociskać cukier w ciasto najlepiej całą powierzchnią dłoni.
  4. Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części i poukładaj pasy jeden na drugim. Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 6 równych kwadratowych stosików. Wyłóż keksówkę  papierem do pieczenia lub natłuść masłem. Wyłóż stosiki pionowo do formy (jak na zdjęciach), przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na do 180 oC. Włóż wyrośnięte ciasto do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. Po wyjęciu ciasta, powinna nam zostać w formie  gęsta cukrowa glazura. Wysmaruj nią upieczone ciasto i podawaj.
Smacznego!

English version

Pumpkin pull apart bread

(25×15 cm baking pan)

Ingredients for the bread:

  • 2 tbsp unsalted butter (melted)
  • 1/2 cup milk
  • 2 1/4 teaspoons active dry yeast
  • 3/4 cup pumpkin puree
  • 1/4 cup white sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 1/2 cups flour

Ingredients for the cinnamon sugar mix:

  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp fresh ground nutmeg
  • 2 tbsp unsalted butter (melted)

Preparation:

  1. Heat milk in microwave for about 15-20 seconds until it reaches 40 oC. Pour into mixing bowl of stand mixer. Add in yeast and let it bubble and sit for about 5 minutes. Add in melted butter, pumpkin, sugar, salt and mix until smooth. Add in flour, 1/2 cup at a time, mixing on low speed with a dough hook attachment until dough comes together. Knead dough on medium high speed for about 5 minutes.
  2. Place dough in an oiled bowl and cover with a towel or plastic wrap. Place in a warm place and let rise until double in size, about 1 hour.
  3. Roll out dough to a 30 x 50 cm rectangle on a floured pastry board. In a separate small bowl, combine sugar, cinnamon, nutmeg and mix together. Brush melted butter over surface of dough. Sprinkle cinnamon sugar mixture on top, spreading evenly. Press gently into dough with hand.
  4. Slice dough into 6 even sections. Stack strips and then cut each strip into 6 squares. Line a 25×15 cm baking pan with parchment paper or grease the pan. Stack slices vertically into pan. Let dough rise in a warm place for another 45 minutes. Make sure to cover pan so that dough does not dry out.
  5. Preheat oven to 180 oC. Bake bread for about 30-40 minutes until tops of bread turn a dark golden brown.
  6. A puddle of glaze will form at the bottom of the cake. Before serving, brush or drizzle top of cake with the glaze.
Enjoy!

Comments

  1. gin says

    Wygląda zachwycająco! Uwielbiam taką formę – uroczo wygląda i zachęca do oderwania kolejnego kawałeczka, i jeszcze jednego…

  2. KateC says

    Your site is so beautiful!

    The photos are stunning. I like very much that you care about the non Polish readers translating the recipesto English. Thank you!

    • Dzi says

      Ciasto robimy zgodnie z pkt 1 i 2:Umieść mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 oC. Przelej je do miski miksera, wmieszaj drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, dynię, cukier, sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .
      Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>