Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Nareszcie pojawiły się w sklepach młode warzywa i tym razem udało mi się upolować piękne szparagi. Poza tym ostatnio mam też ochotę na lżejsze dania,chyba w końcu poczułam wiosnę:) Przygotowałam więc,dorsza zawiniętego w boczek,na szparagach w sosie majonezowo-cytrynowym,na którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Cook with Jamie” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z tej książki,którą tutaj przedstawię.Wszystko wyszło pyszne!Wykonanie go zajmuje ok.  30 min,więc jest to doskonała propozycja na obiad w tzw. tygodniu.Polecam!

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza (każdy po ok 200 g,bez skóry i ości)
  • liście z 2 gałązek rozmarynu,drobno posiekane
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • mielony czarny pieprz
  • 16 plastrów wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 pęczki szparagów,z odciętymi stwardniałymi końcówkami

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Natrzyj dorsza z każdej strony rozmarynem,skórką z cytryny i pieprzem. Nie należy go solić,gdyż boczek będzie słony sam w sobie.
  3. Rozłóż plastry boczku na desce do krojenia i przejedź po każdym płaską stroną noża,dzięki czemu będą szersze i cieńsze.
  4. Teraz ułóż po 4 plastry tak,by nachodziły trochę na siebie i zawiń w nie kawałki ryby.
  5. Rozgrzej przystosowaną do piekarnika patelnię na dużym ogniu,wlej trochę oliwy z oliwek. Włóż do niej ryby końcówkami boczku do dołu i smaż około minutę,następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby).Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż rybę po podsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
  6. W czasie gdy ryba się piecze można zrobić sos poprzez wymieszanie majonezu z sokiem z cytryny i pieprzem. W czasie dolewania soku,sprawdzaj czy majonez nie jest zbyt kwaśny.
  7. Szparagi obgotuj przez 5-10 minut we wrzącej i osolonej wodzie.
  8. Wyłóż szparagi na talerze,polej je sosem majonezowym, na całość połóż ryby i podawaj.
Smacznego!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers