Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Nareszcie pojawiły się w sklepach młode warzywa i tym razem udało mi się upolować piękne szparagi. Poza tym ostatnio mam też ochotę na lżejsze dania,chyba w końcu poczułam wiosnę:) Przygotowałam więc,dorsza zawiniętego w boczek,na szparagach w sosie majonezowo-cytrynowym,na którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Cook with Jamie” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z tej książki,którą tutaj przedstawię.Wszystko wyszło pyszne!Wykonanie go zajmuje ok.  30 min,więc jest to doskonała propozycja na obiad w tzw. tygodniu.Polecam!

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza (każdy po ok 200 g,bez skóry i ości)
  • liście z 2 gałązek rozmarynu,drobno posiekane
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • mielony czarny pieprz
  • 16 plastrów wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 pęczki szparagów,z odciętymi stwardniałymi końcówkami

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Natrzyj dorsza z każdej strony rozmarynem,skórką z cytryny i pieprzem. Nie należy go solić,gdyż boczek będzie słony sam w sobie.
  3. Rozłóż plastry boczku na desce do krojenia i przejedź po każdym płaską stroną noża,dzięki czemu będą szersze i cieńsze.
  4. Teraz ułóż po 4 plastry tak,by nachodziły trochę na siebie i zawiń w nie kawałki ryby.
  5. Rozgrzej przystosowaną do piekarnika patelnię na dużym ogniu,wlej trochę oliwy z oliwek. Włóż do niej ryby końcówkami boczku do dołu i smaż około minutę,następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby).Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż rybę po podsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
  6. W czasie gdy ryba się piecze można zrobić sos poprzez wymieszanie majonezu z sokiem z cytryny i pieprzem. W czasie dolewania soku,sprawdzaj czy majonez nie jest zbyt kwaśny.
  7. Szparagi obgotuj przez 5-10 minut we wrzącej i osolonej wodzie.
  8. Wyłóż szparagi na talerze,polej je sosem majonezowym, na całość połóż ryby i podawaj.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge