Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

W podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super”, która już jest dostępna w tej sieci sklepów.Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz w kasie:).

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Wertując książkę, trafiłam na przepis, który w 100% spełnia moje wymagania smakowe „Sum na leśnych grzybach” by Dorota Wellman. W związku z tym, że miałam pod ręką doradę, stwierdziłam, że też się pięknie wkomponuje i takim też sposobem powstało przepyszne danie. Filety dorady wstępnie obsmażone, a następnie podpieczone w sosie z leśnymi grzybami i podane posypane pietruszką tworzą doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!

Scroll down for recipe in English

Dorada na leśnych grzybach 

(4 porcje)

Składniki na sos grzybowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • sól, pieprz
  • posiekana pietruszka do podania

Składniki na rybę:

  • 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przełóż je na sos w naczyniu żaroodpornym.
  3. Wstaw danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

English version

Sea bream with wild mushrooms

(4 servings)

Ingredients for the mushroom sauce:

  • 1 tablespoon butter
  • 2 shallots, finely chopped
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 250 g wild mushrooms, fresh or frozen, thawed and drained of water
  • 100ml white wine
  • 200 ml of double cream
  • salt and pepper
  • chopped parsley to serve

Ingredients for the fish:

  • 600 g fillets of sea bream, washed and pat dry with paper towels
  • salt and pepper
  • 2 tablespoons flour
  • oil for cooking

Preparation:

  1. Heat the medium pan over medium heat, add butter and add onions along with the garlic and cook until translucent. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Pour in the wine, cook until evaporate, add the cream and cook until slightly thickened. Season with salt and pepper and transfer into a casserole dish.
  2. Cut sea bream into smaller pieces, season with salt and pepper and dredge in flour. Cook in hot oil until golden brownand placeover the mushroom sauce.
  3. Place in the preheated to 200 oC oven and bake for 15 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>