Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Przeróżne curry to dania, które coraz częściej goszczą na naszym stole. Są zazwyczaj łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i co najważniejsze, przepyszne :) Dziś proponuję pikantną tajską jego wersję, z kurczakiem, groszkiem, bambusem i mnóstwem innych składników, które zapewniają intensywne i przyjemne doznania smakowe. Można podawać je z ryżem, chlebkiem naan lub nawet ze zwykłymi tostami. Pikanterię tego curry można korygować dodając mniej lub więcej chilli, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

curry

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
  • 3-4 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jak lubicie bardziej pikantne)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
  • 2,5 – 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej, biała część, rozbita płaską stroną noża
  • 5 liści kaffir
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 puszka (200 g) pędów bambusa
  • 1/4 szklanki zamrożonego groszku
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • kawałki limonki i listki kolendry do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy moździerza, a najlepiej w blenderze, zmiksuj na pastę pierwsze 6 składników.
  2. Na dużej i głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż pastę curry, trawę cytrynową i liście kaffir. Wymieszaj i smaż, aż poczujesz intensywny aromat, przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj kurczaka i pędy bambusa, po czym gotuj kolejne 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy. Następnie dodaj groszek, gotuj przez chwilę aż przestanie być twardy, po czym dopraw całość cukrem, sosem rybnym, solą i pieprzem.
  5. Zdejmij curry z ognia i wmieszaj liście bazylii. Wyłóż do miseczek, posyp kolendrą i podaj z ryżem i limonką.

Smacznego!

curry

English version

Thai red curry with chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large onion, chopped
  • 4 cloves garlic
  • 2,5 cm fresh ginger
  • 3-4 fresh red chili peppers
  • 1 tablespoon whole coriander seeds
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 2 tablespoons cooking oil
  • 1 can (400 g) coconut milk
  • 3 cups chicken stock
  • 2 tablespoons fish sauce
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 large lemongrass, white part only, bruised
  • 5 kaffir-lime leaves
  • salt and pepper to taste
  • 450 g chicken meat, sliced thinly
  • 1 can (200 g) bamboo shoots
  • 1/4 cup frozen peas
  • 1/2 cup basil leaves
  • lime wedges and cilantro (optional)

Preparation:

  1. Using mortar and pestle or food processor, grind the first 6 ingredients until they turn into paste form.
  2. Heat oil in a pan over medium heat. Add curry paste, lemongrass, lime leaves, and stir fry until fragrant. Add coconut milk and chicken stock into the pan, mix until combined and bring to boil.
  3. Reduce the heat to medium-low. Simmer the sauce for about 15 minutes, stirring occasionally to prevent the bottom from burning, until the sauce is reduced and become oily.
  4. Add chicken and bamboo shoots. Continue cooking for about 10 minutes, until the chicken is cooked through. Add peas and bring to simmer until the peas are well cooked. Season the curry with palm sugar, fish sauce, salt and pepper.
  5. Turn off the heat and stir in basil leaves. Ladle the curry into serving bowl, garnish with cilantro sprigs and lime wedges.

Enjoy!

curry

Comments

  1. says

    Przepis z pewnością trafi w moje kubki smakowe, ponieważ często mi się zdarza zamówić wołowinę curry z lokalnej tajskiej knajpki. Może ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie grafiki informującej o pikantności danego dania? Takie papryczki, które można znaleźć w menu w knajpach :)

    • Dzi says

      W sumie dobry pomysł. Tylko ja zawsze zaniżam liczbę papryczek bo nie lubię specjalnie pikantnych potraw. Dlatego też zawsze piszę „lub więcej jeżeli lubicie pikantne”:P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>