Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis pochodzi z kuchni Lidla.

Scroll down for recipe in English

Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekana
  • 2 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej łyżkę oleju na dużej i głębokiej patelni i włóż posiekaną kapustę. Dodaj 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Gotuj kapustę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około ok. 1,5 godz, do miękkości.
  3. Jeżeli kapusta stanie się zbyt sucha, wlewaj po 1/2 szklanki soku. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną soli i pieprzu i dodatkową 1 łyżką miodu.
Smacznego!

English version

Honey and orange sauteed red cabbage

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 red cabbage, cored, shredded
  • 2 1/2 cups of orange juice
  • 3 tablespoons honey
  • 5 tablespoons white wine vinegar
  • canola oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat a tablespoon of oil in a large, deep pan and put the chopped cabbage. Add 1 cup of orange juice, 2 tablespoons honey and 2 tablespoons of white vinegar. Season with salt and pepper ans stir.
  2. Cook, uncovered, for 1,5 hour or until just tender.
  3. If liquid has evaporated and cabbage becomes too dry, keep adding orange juice (1/2 cup at the time). At the of cooking, season with a little salt and pepper and 1 tablespoon of honey. Serve.
Enjoy!

Comments

  1. Sherly says

    I never tried or even heard about this recipe before. glad to know about this.. thanks for sharing a wonderful idea.. :)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>