Curry z kurczakiem po malezyjsku/Malaysian chicken curry

W związku z moją ostatnią fascynacją wszelkiego rodzaju curry, testuję je w różnych wariacjach. Tym razem w książce „Ramsay’s Best Menus” autorstwa oczywiście Gordona Ramsaya, odnalazłam przepis na kurczaka curry po malezyjsku. Delikatny kurczak, chrupiąca fasolka szparagowa, a to wszystko w pikantnym sosie curry. Polecam!

Scroll down for English

Curry z kurczakiem po malezyjsku

(4 porcje)

Składniki na pastę curry:

  • 2 łodygi trawy cytrynowej, przycięte
  • 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 3-4 długie czerwone papryczki chilli, bez pestek i przekrojone na połówki
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w kostkę
  • 3 duże szalotki, obrane i posiekane (albo 1 średnia cebula)
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ( ja dałam rzepakowy)

Składniki na curry:

  • 750 g mięsa z udek z kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 1/ 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (dałam rzepakowy)
  • 2 małe cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 liście limonki kaffir
  • 1 laska cynamonu (dałam szczyptę mielonego)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 75 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego (lub cukru palmowego)
  • 1 1/ 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 300 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki
  • garść liści kolendry, z grubsza porwanych

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zrobienia pasty curry. Zdejmij z łodyg trawy cytrynowej wierzchnie twarde liście, następnie je drobno posiekaj. Umieść w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, chilli, imbirem, cebulą i kurkumą, po czym zmiksuj całość na pastę. Ciągle miksując dolewaj powoli olej, zdrapując kilkukrotnie pastę z brzegów pojemnika blendera. (Można też utrzeć wszystkie te składniki na pastę za pomocą moździerza.)
  2. W celu przygotowania curry, pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni, najlepiej z grubym, dnem rozgrzej olej, włóż przygotowaną pastę i smaż mieszając na średnim ogniu przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny aromat. Dodaj cebulę i smaż, przez 5 minut, często mieszając, do zeszklenia.
  3. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym wrzuć go na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, tak by był dokładnie obtoczony w paście.
  4. Dodaj liście limonki, cynamon, anyż, mleko kokosowe, bulion, cukier, sos sojowy i rybny i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 30-40 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
  5. Zbierz nadmiar tłuszczu zebranego na powierzchni curry i dopraw je jeżeli to konieczne. Włóż teraz fasolkę szparagową, przykryj patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż fasolka będzie ugotowana jednak wciąż chrupiąca. Posyp curry kolendrą i podawaj z ryżem.

Smacznego!

English version

Malaysian chicken curry

(4 servings)

Ingredients for curry paste:

  • 2 lemon stalks, trimmed
  • 4 garlic cloves, peeled and roughly chopped
  • 3-4 long red chillies, halved and deseeded
  • 4 cm piece fresh root ginger, peeled and diced
  • 3 large shallots, peeled and chopped
  • 3/4 tsp ground turmeric
  • 2 tbsp groundnut oil
Ingredients for curry:
  • 750 g skinless and boneless chicken thighs
  • 1 1/2 tbsp groundnut oil
  • 2 small onions, peeled and thinly sliced
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 3 kaffir lime leaves
  • 1 cinnamon stick
  • 2 star anise
  • 350 ml coconut milk
  • 75 ml chicken stock
  • 1 tsp soft brown sugar (or palm sugar)
  • 1 1/2 tbsp light soy sauce
  • 1 1/2 tbsp fish sauce
  • 300 g green beans, trimmed and cut in half
  • handful od coriander leaves, roughly torn

Preparation:

  1. First make the curry paste. Remove the though outer leaves from the lemongrass, then slice thinly. Put into a food processor with garlic, chillies, ginger, shallots and turmeric and whiz to a paste. With the motor running, trickle in the groundnut oil and blend well, scraping the sides of the processor several times. (Or you can pound the ingredients together in batches using a pestle and mortar).
  2. To make the curry, cut the chicken into bite-sized pieces. Heat the groundnut oil in a large cast-iron casserole or heavy-based pan. Tip in the curry paste and stir over a medium heat for a medium heat for a few minutes untol fragrant. Add the onions and cook, stirring frequently, for 5 minutes until they are beginning to soften.
  3. Season the chicken pieces with salt and pepper. Add to the pan and stir to coat them in the spice paste.
  4. Add the lime leaves, cinnamon stick, star anise, coconut milk, stock, sugar, soy and fish sauces, and bring to the boil. Reduce the heat to a simmer and cook gently for 30-40 minutes until the chicken is tender.
  5. Skim off any excess oil form the surface of the curry, then taste and adjust the seasoning. Tip in the green beans, put the lid on and cook for another 3-4 minutes until the beans and tender. Scatter the coriander leaves over the curry and serve with rice.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>