Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Kontynuując moją cukiniową serię, przedstawiam dzisiaj przepis na łatwy i i pyszny dodatek do dania głównego, chociaż może też być daniem głównym dla zatwardziałych wegetarian. Cukinia z ulubionym sosem pomidorowym zapiekana z mozzarellą i parmezanem, z dużą ilością bazylii. Polecam!

Scroll down for English

Cukinia zapiekana z mozzarellą i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2-3 średnie cukinie, z obciętymi końcami i pokrojone na 1 cm plastry
  • sól i mielony pieprz
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • olej do smażenia
  • 2/3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego, lub np. z tego przepisu
  • 130 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 1 niepełna szklanka startego parmezanu
  • duża garść porwanych liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Posól i popieprz plastry cukinii z obu stron.Następnie przełóż je do miski z mąką i dokładnie je w niej obtocz.
  2. W dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju na dużym ogniu.
  3. Wyłóż plastry cukinii, tak by leżały w jednej warstwie. Zmniejsz ogień do średniego i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
  4. Włóż usmażone plastry do naczynia żaroodpornego, tak by leżały w jednej warstwie. Na każdy kawałek wyłóż po łyżeczce sosu pomidorowego, mozzarellę, bazylię i posyp parmezanem.
  5. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 25-30 minut, aż do zrumienienia się sera. Następnie posyp bazylią i podawaj.
Smacznego!

English version

Zucchini Parmesan (4 servings)

Ingredients:

  • 2-3 medium zucchini, ends trimmed,cut into 1 cm slices
  • salt and ground pepper
  • 1 cup all-purpose flour
  • oil for frying
  • 2/3 cup of your favorite tomato sauce, or from here
  • 130 g mozzarella, cut into slices
  • 1 cup grated Parmesan cheese
  • large handful basil leaves, roughly torn

Preparation:

  1. Sprinkle slices of zucchini with a small pinch of salt and pepper on each side. Then in a large bowl, lightly dredge the zucchini slices in the flour.
  2. Heat oil in a large skillet over high heat.
  3. Add the zucchini slices in the single layer, turn the heat to medium-high and cook on each side until golden brown.
  4. Arrange fried slices in a baking dish in a single layer.Top each slice with a small spoonful of tomato sauce, a few smal pieces of mozzarella, basil and sprinkle with parmesan cheese.
  5. Bake in a preheated oven to 180 ° C  for 25-30 minutes until cheese is golden brown. Then garnish with additional basil and serve.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>