Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Idealny pomysł na niedzielny obiad. Cukinia faszerowana wołowiną, pieczarkami i warzywami z dużą ilością parmezanu i mozzarelli. Polecam!

Scroll down for English

Faszerowana cukinia (4 porcje)

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki pieczarek,pokrojonych w kostkę
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2-3 pomidory,pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 jajko lekko rozbite
  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przekrój cukinie wzdłuż na połówki. Wyskrob miąższ, pozostawiając około 7 mm brzegi. Zachowaj połowę miąższu, a resztę wyrzuć.
  2. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż cebulę i czosnek i podsmażaj około 4-5 minut do miękkości.
  3. Wmieszaj pieczarki i resztę miąższu z cukinii i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  4. Rozgrzej na dużym ogniu większą patelnię z pozostałym olejem i włóż mięso. Smaż do zarumienienia, mieszając od czasu do czasu, następnie wmieszaj cebulę z pieczarkami.
  5. Wlej wino i dodaj pomidory, bazylię i rozmaryn. Podsmaż kolejne kilka minut i zdejmij z ognia.Odlej nadmiar tłuszczu jeżeli jest to konieczne.
  6. Gdy farsz trochę przestygł, wmieszaj parmezan,jajko i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie wyłóż farsz do wydrążonych połówek cukinii.
  7. Do naczynia żaroodpornego wlej około 1/2 cm wody i włóż nafaszerowane cukinie.
  8. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 oC i piecz 40 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp je mozzarellą.
  9. Wyłóż na talerze i podawaj.
Smacznego!

English version

Zucchini Boats (4 servings)

Ingredients:

  • 2 medium zucchini
  • 2 tablespoons oil
  • 1/2 cup onion, chopped
  • 3 cloves garlic, crushed
  • 1/2 cup mushrooms, diced
  • 250 g of ground beef
  • 2 tablespoons dry white wine
  • 2-3 tomatoes, diced
  • 3 tablespoons chopped fresh basil
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary
  • 3/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/2 cup grated mozzarella
  • 1 egg lightly beaten
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Cut zucchini in half lengthwise. Scoop out insides, leaving a shell about 7 mm thick. Resrve about half of the insides.
  2. In a miedium skillet over medium-high heat, heat 1 tbsp of oil. Saute the onion and garlic until tender and fragrant, 4-5 minutes.
  3. Stir in the mushrooms and zucchini insides to the skillet and saute another 2 minutes.Remove from the heat.
  4. Heat the remaining oil in a large skillet over medium-high heat.Add the meat and cook until lightly browned on all sides, stirring occasionally, then stir in the onion and mushrooms.
  5. Add the wine to the pan along with tomatoes, basil and rosemary. Cook for a few minutes and remove from heat. Drain off any excess fat if necessary.
  6. Once the meat mixture has cooled a bit, mix in parmesan cheese, egg, and season with salt and pepper. Fill the zucchini shells with the mixture.
  7. Put 1/2 cm water in the bottom of a baking dish. Place the filled zucchini shells in the pan and bake in the preheated to 190 oC for 40 minutes. Sprinke the zucchini shells with mozzarella cheese, 10 minutes before end of cooking.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>