Coeurs a la Creme Delii Smith

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się przepyszny i lekki deser z serka śmietankowego i w tym przypadku truskawek. Specyficzny jest sposób w jaki się go przygotowuje,spotkałam się z nim pierwszy raz,jednak dzięki temu konsystencja serka jest dosłownie piankowa. Dałam też tyle cukru pudru ile było w przepisie,jednak następnym razem troszkę zwiększę jego ilość (lubię bardzo słodko:)).Przepis znalazłam w książce Delii Smith „Complete cookery course.”

Coeurs a la Creme (4 porcje)

Składniki:

  • 225 g serka śmietankowego (typu philadelphia)
  • 275 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze desery)
  • 2 białka z dużych jaj
Do podania:
  • truskawki pokrojone w plasterki (lub inne ulubione owoce)
  • bita śmietana

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj serek,śmietankę i cukier puder (ja użyłam pojemnika blendera i zmiksowałam na jednolitą masę).
  2. W misce miksera ubij na sztywną pianę białka,następnie bardzo delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
  3. Tutaj następuje najciekawsze: Przygotuj miskę i durszlak. Wyłóż durszlak gazą (lub innym materiałem przez który można coś odsączyć) i wyłóż do niego masę serową.
  4. Umieść durszlak z masą nad miską,przykryj przykrywką i wstaw do lodówki na noc. Pamiętaj,by odległość między dnem durszlaka a miski była dosyć spora,aby było miejsce na odsączony płyn.
  5. Następnego dnia,wyłóż powstałą pianę do pojemniczków i udekoruj truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>