Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

Tym razem proponuję na obiad cielęcinę z warzywami w kremowym sosie z selerem i cebulkami,podaną z blanszowanym szpinakiem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni na każdą porę roku” miałam obawy, że nie sprostam temu zadaniu, gdyż na zdjęciu to danie wyglądało bardzo wykwintnie  i na bardzo skomplikowane. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują, dałam radę i nie było tak źle, no,może dużo zmywania:). Ale warto było! To danie jest zwyczajnie doskonałe. Podałam je z przekładanymi kostkami ziemniaczanymi.Polecam!

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęciny (ok. 200 g każdy)
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 8-12 małych cebulek
  • 150 g bulwy selera
  • 25 g masła i dodatkowo kawałek
  • 20 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 20 ml śmietanki (u mnie 18 %)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso i połóż na blacie. Rozbij je lekko wałkiem i natrzyj każdy kawałek odrobiną oliwy i posyp rozmarynem. Zostaw do marynowania na 2 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).
  2. W tym czasie blanszuj przez 30 min obrane cebulki we wrzątku, następnie odcedź i opłucz w zimnej wodzie. W małym rondelku rozgrzej łyżkę stołową oliwy i smaż cebulki przez 5-7 min, aż się zarumienią na złotobrązowo. Wyjmij je łyżką durszlakową i odłóż na bok.
  3. Obierz seler i pokrój w kostkę. W tym samym rondlu, w którym smażone były cebulki, rozgrzej pozostałą oliwę i smaż selera ok. 5 min,kilkakrotnie mieszając. Dopraw dość mocno solą i pieprzem i wrzuć cebulki. Odstaw na bok.
  4. Blanszuj we wrzątku przez minutę szpinak, odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie dokładnie odcedź i wyciśnij możliwie jak najwięcej wody.
  5. Dodaj do selera i cebulek musztardę oraz śmietankę.Powoli zagotuj. Sprawdź doprawienie i utrzymuj w ciepłe.
  6. Teraz przygotuj cielęcinę. Rozgrzej patelnię o grubym dnie,włóż masło i gdy będzie bardzo gorąca,połóż na niej mięso. Dopraw i smaż 3-4 min z każdej strony. Raz lub dwa razy polej sokami z patelni.
  7. Rozgrzej szpinak, dodając do niego mały kawałek masła. Seler i cebulę rozłóż na cztery płaskie talerze,połóż na nich kawałki cielęciny i dookoła poukładaj liście szpinaku.
Smacznego!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers