Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

Tym razem proponuję na obiad cielęcinę z warzywami w kremowym sosie z selerem i cebulkami,podaną z blanszowanym szpinakiem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni na każdą porę roku” miałam obawy, że nie sprostam temu zadaniu, gdyż na zdjęciu to danie wyglądało bardzo wykwintnie  i na bardzo skomplikowane. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują, dałam radę i nie było tak źle, no,może dużo zmywania:). Ale warto było! To danie jest zwyczajnie doskonałe. Podałam je z przekładanymi kostkami ziemniaczanymi.Polecam!

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęciny (ok. 200 g każdy)
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 8-12 małych cebulek
  • 150 g bulwy selera
  • 25 g masła i dodatkowo kawałek
  • 20 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 20 ml śmietanki (u mnie 18 %)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso i połóż na blacie. Rozbij je lekko wałkiem i natrzyj każdy kawałek odrobiną oliwy i posyp rozmarynem. Zostaw do marynowania na 2 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).
  2. W tym czasie blanszuj przez 30 min obrane cebulki we wrzątku, następnie odcedź i opłucz w zimnej wodzie. W małym rondelku rozgrzej łyżkę stołową oliwy i smaż cebulki przez 5-7 min, aż się zarumienią na złotobrązowo. Wyjmij je łyżką durszlakową i odłóż na bok.
  3. Obierz seler i pokrój w kostkę. W tym samym rondlu, w którym smażone były cebulki, rozgrzej pozostałą oliwę i smaż selera ok. 5 min,kilkakrotnie mieszając. Dopraw dość mocno solą i pieprzem i wrzuć cebulki. Odstaw na bok.
  4. Blanszuj we wrzątku przez minutę szpinak, odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie dokładnie odcedź i wyciśnij możliwie jak najwięcej wody.
  5. Dodaj do selera i cebulek musztardę oraz śmietankę.Powoli zagotuj. Sprawdź doprawienie i utrzymuj w ciepłe.
  6. Teraz przygotuj cielęcinę. Rozgrzej patelnię o grubym dnie,włóż masło i gdy będzie bardzo gorąca,połóż na niej mięso. Dopraw i smaż 3-4 min z każdej strony. Raz lub dwa razy polej sokami z patelni.
  7. Rozgrzej szpinak, dodając do niego mały kawałek masła. Seler i cebulę rozłóż na cztery płaskie talerze,połóż na nich kawałki cielęciny i dookoła poukładaj liście szpinaku.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge