Ciasto ze śliwkami i pianką/Plum meringue pie

Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa, śliwki z cynamonem i słodka pianka z białek. Szybkie, łatwe i pyszne.  Najlepsze z lodami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto ze śliwkami i pianką

(blaszka 30 x 20 cm)

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki krupczatki
  • 200g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kg śliwek przekrojonych na połówki
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło, żółtka i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Ja używam do zrobienia ciasta blendera z nakładką do ciast, jednak równie dobrze można je też zrobić w mikserze z odpowiednią końcówką.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.W tym czasie przygotuj bezę.
  3. W misce miksera z odpowiednią końcówką ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
  4. Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione śliwki (skórką do dołu). Na koniec delikatnie pokryj całość bezą.Piecz przez ok. 40 min w temperaturze 180 o C.
Smacznego!

English version

Plum meringue pie

( 20 x 30 cm baking tin)

Ingredients for the cake:

  • 200g plain flour
  • 50g coarse-grained wheat flour (type 500)
  • 200g butter, diced
  • 100g caster sugar
  • 3 egg yolks
  • pinch of salt
  • 1 tsp vanill extract
  • 1 kg plums, pitted and halved
  • 1 tsp cinnamon
Ingredients for the meringue:
  • 3 egg whites
  • 150g caster sugar

Preparation:

  1. First, mix all the dry ingredients. Then add the butter, egg yolks and vanilla extract. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better – overnight).
  2. After this time remove it from the fridge, roll it out and move on pre-greased baking form. Bake in the preheated to 180 oC oven, for about 8-10 minutes until lightly browned.
  3. During this time, prepare the meringue. Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.
  4. When the cake is pre-baked, spread on the plums (skin side down). Finally, carefully coat the whole cake with meringue. Bake for about 40 min at 180 oC.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>