Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi/Toffee stuffed pumpkin cookies

Dzisiaj przedstawiam pierwszy przepis wykorzystujący puree z dyni, są to wyjątkowo smaczne i słodkie ciasteczka dyniowe z cynamonem i nadzieniem toffi. Wykonanie ich jest bardzo łatwe, ja często dzielę sobie przy nich pracę na dwa dni. Pierwszego robię ciasto i formuję kulki, po czym leżakują sobie one w lodówce, a drugiego już tylko pozostaje sam wypiek. Warto też wspomnieć, że w ich składzie nie ma jajek. Polecam!

Scroll down for English

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi

(30 ciasteczek)

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 + 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1  1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki + 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie miękkich cukierków toffi (ja miałam 15 szt prostokątnych, które przekroiłam na połówki)

Przygotowanie:

  1. Wyłóż 2 blaszki papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
  2. W misce miksera ubij masło i 1 szklankę cukru do białości przez ok. 2 minuty. Dodaj dynię i ekstrakt waniliowy, po czym wymieszaj na niskich obrotach przez kolejne 2 minuty.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, 1/2 łyżeczki cynamonu, goździki, imbir, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsyp mieszankę do miski miksera z masłem i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Włóż powstałą masę do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie weź pełną łyżkę masy, umieść w jej centrum toffi i uformuj zgrabną kulkę, po czym połóż na przygotowany papier do pieczenia. Powtórz tą czynność z resztą masy, powinno wyjść około 30 kulek, zwróć uwagę aby nie dotykały się wzajemnie. Włóż je ponownie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
  5. Gdy chcemy upiec ciasteczka, włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W szerokim i płaskim naczyniu wymieszaj pozostałe 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami cynamonu.
  6. Wyjmij przygotowane kulki i każdą obtocz w cukrze z cynamonem i układaj na przygotowanych blaszkach w odstępach ok. 4 cm. Piecz po 1 blaszce przez 14 minut. Po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia. Kulki czekające na upieczenie przechowuj w lodówce.
  7. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!

English version

Toffee Stuffed Pumpkin Cookies

(30 cookies)

Ingredients:

  • 100 g unsalted butter, room temperature
  • 1 + 1/2 cups granulated sugar, divided
  • 1/3 cup pumpkin puree
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 + 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 tablespoons + 1/2 teaspoon ground cinnamon, divided
  • 1/8 teaspoon ground cloves
  • 1/8 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 bag toffee candies (unwrap about 30 of them)

Preparation:

  1. Line 2 large cookie sheets with silpats or parchment paper.
  2. In a large mixing bowl or stand mixer beat the butter and 1 cup sugar together on medium speed 2 minutes. Add the pumpkin and vanilla beat on low 2 more minutes.
  3. In a small bowl whisk together the flour, 1/2 teaspoon cinnamon, cloves, ginger, baking soda, baking powder and salt. Add to the sugar mixture and beat on low just until combined. Refrigerate 30 minutes.
  4. After 30 minutes scoop up very slightly rounded tablespoons of the dough, stick a caramel in the center and roll into a ball. Set on one of the parchment lined cookie sheets – it’s ok if they’re crowded just try not to let them touch. Repeat until all the cookie dough is used up. Refrigerate at least 2 hours or overnight.
  5. When ready to bake preheat oven to 180 oC. Whisk the remaining 1/2 cup sugar with 2 tablespoons cinnamon in a wide, shallow bowl.
  6. Working in batches, roll the cookies in the cinnamon sugar and bake 4 cm apart for 14 minutes. Refrigerate the unbaked cookies in between batches. Allow the cookies to cool completely on the baking sheets.
  7. Store in tightly covered containers up to a week.
Enjoy!

Comments

  1. says

    Zrobiłem! :D Nie wyszły wprawdzie aż tak dobre jak te Twoje podczas pikniku, ale i tak są rewelacyjne. Najlepsze ciastka pod słońcem! :D
    PS. Pozwoliłem sobie również zamieścić Twój przepis razem z pochwałami na temat ciastek i linkiem do Ciebie na moim blogu. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>