Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem

Chowder jest to bardzo gęsta zupa, która jest praktycznie obiadem samym w sobie. W tym przepisie został użyty świeży łosoś, kalafior i szpinak, co daje nam pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, a i zmywania później jest niewiele. Polecam!

Chowder z łososiem,kalafiorem i szpinakiem (4 porcje)

Składniki:

  • ok. 400 g świeżego łososia bez skóry i ości,pokrojonego w dość duże kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula poszatkowana
  • 2 łyżki mąki
  • 4 spore ziemniaki,obrane i pokrojone w średnią kostkę
  • pół główki kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • pęczek świeżego lub mrożonego w liściach szpinaku
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu masło i wrzuć cebulę. Smaż ją ok. 2 minut do zeszklenia.
  2. Wsyp mąkę, całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 minut.
  3. Wlej wodę i dokłądnie wymieszaj, by nie zostały mączne „granulki”.
  4. Dodaj ziemniaki i kalafiora, doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu gdy ziemniaki staną się miękkie, ok. 15 min.
  5. Dodaj paprykę, tabasco,mleko i śmietankę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj łososia.
  6. Gdy łosoś jest już ugotowany dodaj szpinak i gotuj jeszcze ok. 2 min.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Comments

  1. says

    Bardzo lubię chowdery, ta odmian zupy z mlekiem nieodmiennie mnie zachwyca niezależnie od wersji, jaka robię. Ostatnio po raz pierwszy robiłam chowder z rybą właśnie, a jego smak i konsystencja mnie mile zaskoczyła. Zatem kolejna wersja rybna, w towarzystwie kalafiora i szpinaku brzmi bardzo kusząco:). Pozdr.

    • Dzi says

      Szczerze mówiąc,mięso karpia jest chyba zbyt delikatne i boję się,że może się rozpaść w takcie gotowania. Jednak lubię eksperymenty:) Daj znać czy wszystko poszło ok:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>