Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Przedstawiam kolejny przepis na chicken pie. Tym razem jest w nim znacznie więcej warzyw, i zamiast ciasta jak w kornwalijskim placku Gordona Ramsaya danie zapiekane jest z parmezanową kruszonką. Wystarczy podać je z lekką sałatką i obiad gotowy. Polecam!

 

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

(ok. 6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże,upieczone i pokrojone w kostkę  piersi z kurczaka bez kości i skóry (można użyć resztek kurczaka np. z obiadu)
  • ok. 450 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego,pokrojone w kostkę
  • 1/2 pokrojonej w kostkę średniej cebuli
  • 2/3 szklanki groszku ( może być mrożony)
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub świeżej posiekanej)
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
Składniki na kruszonkę:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę zimnego masła
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3/4 szklanki śmietanki (ja miałam 36 %)

Przygotowanie kruszonki:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. W misce miksera wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól, pieprz,czosnek i pieprz cayenne. Miksując końcówką do ciast dodawaj masło pokrojone w kostkę, gdy ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję wsyp parmezan i wlej śmietankę. Miksuj tylko do momentu utworzenia się ciasta.
  3. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i urywając z ciasta ok 2-3 cm kawałki, rozłóż je równomiernie na całej jej powierzchni.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 10 min, do  momentu zrumienienia. następnie wyjmij z piekarnika i odstaw.
Przygotowanie chicken pie:
  1. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i wrzuć marchewkę, cebulę i selera. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu około 5-6 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie. Przełóż je do talerza i odstaw.
  2. Zmniejsz ogień, w małym rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i bezustannie mieszając (najlepiej trzepaczką) smaż ok. 20 sekund. Następnie ciągle mieszając dolewaj powoli mleko,bulion, sok z cytryny,wsyp pietruszkę, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 1 minuty bezustannie mieszając ( sos powinien być w miarę gesty).
  3. Zdejmij sos z ognia i włóż do niego usmażone warzywa, groszek, kurczaka i całość wymieszaj.
  4. Przełóż sos z kurczakiem do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy ok. 26 cm) i rozkrusz kruszonkę na jego wierzch.
  5. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 oC i piecz ciasto ok. 12-14 min.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>