Kolejne danie „robiące się same”:) Uwielbiam ten typ szczególnie w tygodniu, kiedy po pracy jestem zwyczajnie zmęczona i nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Tym razem padło na casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem. Typ dania casserole oznacza,że jest to danie jednogarnkowe, zwierające zazwyczaj mięso i warzywa oraz alkohol, w tym przypadku czerwone wino. Bardzo przydatną rzeczą przy przygotowywaniu casserole jest głęboka patelnia przystosowana do zapiekania dań w piekarniku, ja kupiłam swoją z myślą o piersiach kaczych, a teraz używam nawet do frittaty:).
Inspirację zaczerpnęłam z tego doskonałego bloga, jednak naniosłam swoje kosmetyczne zmiany.
Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem (6-8 porcji)
Składniki:
- 8 udek kurczaka, każde po około 130 g – 200 g
- 250 ml sosu pomidorowego (przecieru z kartonu,passaty z butelki lub krojone pomidory z puszki)
- 125 ml czerwonego wina
- 125 ml intensywnego bulionu z kurczaka
- 4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
- 1 puszka ciecierzycy,odcedzona
- 3 ząbki czosnku, w łupinkach
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 190 o C.
- Każde udko podziel na 2 części, dokładnie umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natrzyj solą i pieprzem.
- Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie wysmaruj nią części kurczaka. Można tą czynność zrobić dzień wcześniej i kurczaka marynować w lodówce. Należy tylko pamiętać, by po wyjęciu z lodówki a przed smażeniem, mięso uzyskało temperaturę pokojową (musi poleżeć poza lodówką ok. 20 min.)
- Rozgrzej dużą patelnię lub garnek do zapiekania (Casserole) i obsmaż udka po około 3 minuty z każdej strony, najpierw skórką do dołu, później przewróć na drugą stronę (do zarumienienia).
- W oddzielnej miseczce wymieszaj sos pomidorowy, czerwone wino, bulion, dodaj posiekane anchois wraz z zalewą. Wlej na patelnię lub do garnka z kurczakiem i doprowadź do wrzenia. Pozwól mu się gotować przez 2 – 3 minuty.
- Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego lub pozostaw kurczaka w Casserole lub przystosowanej patelni. Dodaj odsączoną ciecierzycę, czosnek w łupinkach i liście laurowe. Potrząśnij naczyniem, aby sos rozprowadził się równomiernie po dnie, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.Następnie odkryj naczynie i zapiekaj przez kolejne 15 minut.
- Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z garnka a do sosu dodaj mąkę wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Zagotuj i ponownie włóż kurczaka do garnka.
Ja podałam z Ramsayową zapiekanką ziemniaczano-serową i brokułami gotowanymi na parze.
Smacznego!
Anna C. says
Wygląda pysznie, muszę to zrobić 🙂
20 min. może nie starczyć aby udka doszły do temperatury pokojowej, 1 godzina powinna być OK 🙂