Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne! Makaron z kemowym serowym farszem,świeżym szpinakiem i pieczarkami, zapiekany pod serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!

 

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta (6 porcji)

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Składniki na farsz:
  • 15 g masła
  • 400 g liści szpinaku,umytych
  • gałka muszkatołowa do posypania
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pieczarek,pokrojonych w plastry
  • 400 g sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
Składniki na sos serowy:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 300 ml tłustego mleka
  • 60 g miękkiego sera cheddar,drobno startego
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 200 ml gęstej śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)

Przygotowanie sosu:

  1. Rozpuść w rondlu masło i wmieszaj do niego mąkę,musztardę oraz pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.
  2. Powoli wlewaj mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).
  3. Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj śmietanę. Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanie farszu:
  1. Na nadzienie rozpuść w rondlu masło i dodaj do niego szpinak,przyprawiając solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.
  2. Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej oliwę,dodaj pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż grzyby będą miękkie,a wydzielone soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody i dodaj go do pieczarek.
  4. Wmieszaj sery ricotta i parmezan.Sprawdź doprawienie.
Przygotowanie dania:
  1. Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.
  2. Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu serowego i ułóż warstwę cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je parmezanem.
  3. Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge