Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne! Makaron z kemowym serowym farszem,świeżym szpinakiem i pieczarkami, zapiekany pod serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!

 

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta (6 porcji)

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Składniki na farsz:
  • 15 g masła
  • 400 g liści szpinaku,umytych
  • gałka muszkatołowa do posypania
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pieczarek,pokrojonych w plastry
  • 400 g sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
Składniki na sos serowy:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 300 ml tłustego mleka
  • 60 g miękkiego sera cheddar,drobno startego
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 200 ml gęstej śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)

Przygotowanie sosu:

  1. Rozpuść w rondlu masło i wmieszaj do niego mąkę,musztardę oraz pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.
  2. Powoli wlewaj mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).
  3. Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj śmietanę. Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanie farszu:
  1. Na nadzienie rozpuść w rondlu masło i dodaj do niego szpinak,przyprawiając solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.
  2. Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej oliwę,dodaj pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż grzyby będą miękkie,a wydzielone soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody i dodaj go do pieczarek.
  4. Wmieszaj sery ricotta i parmezan.Sprawdź doprawienie.
Przygotowanie dania:
  1. Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.
  2. Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu serowego i ułóż warstwę cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je parmezanem.
  3. Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

3 Comments

Ervisha

about 2 lata ago

To musi smakować wspaniale. Uwielbiam dania ze szpinakiem :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Ja też ostatnio zrobiłam się mocno szpinakowa i na pewno na moim blogu znajdzie się jeszcze wiele pozycji z jego udziałem:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers