Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Wertując najnowszego Kukbuka natknęłam się na przepis na cannelloni z mięsem i szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być inaczej. Nie zawiodłam się i polecam!

Scroll down for English

Cannelloni z ricottą,szpinakiem i mięsem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula,pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól,pieprz
  • 200 g mrożonego (lub świeżego) szpinaku
  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 300 g ricotty
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1 opakowanie (250 g) cannelloni

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. Zmiksuj pomidory na gładką masę w blenderze.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę i połowę czosnku do zeszklenia.
  3. Dodaj do patelni pomidory i świeże oregano i gotuj sos ok. 7 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu:
  1. Rozmroź szpinak i dokładnie osącz go z wody.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę,włóż mięso i smaż aż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj resztę czosnku.
  3. W misce wymieszaj ricottę, przestudzone mięso i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,dodaj mąkę i smaż powstałą masę, cały czas mieszając około minuty.
  2. Małymi partiami, nieustannie mieszając dolewaj mleko. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając aż zgęstnieje.
Przygotowanie dania:
  1. Suchy makaron nadziewamy przygotowanym farszem.
  2. Na spód naczynia żaroodpornego (30×20 cm) wykładamy 1/3 sosu pomidorowego,następnie układamy na nim makaron.
  3. Całość polewamy resztą sosu pomidorowego, a nie niego wylewamy sos beszamelowy.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 oC około 35 minut.
Smacznego!

English version

Cannelloni with ricotta, spinach and meat

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 cans of chopped tomatoes
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1 onion, diced
  • 3 cloves garlic, chopped
  • 1 tablespoon chopped fresh oregano
  • salt and pepper
  • 200 g frozen (or fresh) spinach
  • 300 grams of beef and pork meat
  • 300 g ricotta
  • ground nutmeg
  • 3 tablespoons butter
  • 3 tablespoons flour
  • 2 cups (500 ml) milk
  • 1 package (250 g) cannelloni

Preparation of tomato sauce:

  1. Blend the tomatoes into a smooth sauce.
  2. Heat the olive oil in a pan and cook the onion and half the garlic for 3-4 minutes.
  3. Add  tomatoes and fresh oregano and cook the sauce for 7 minutes. Season with salt and pepper.

Preparation of stuffing:

  1. Heat the olive oil in a pan, put the meat and cook until golden brown. At the end of cooking add the rest of the garlic.
  2. In a bowl, mix the ricotta, cooled meat with thawed and well drained spinach. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.

Preparation of béchamel sauce:

  1. In a heavy bottom saucepan  melt butter, add flour and cook stirring about for a minute.
  2. Add milk and cook the sauce over low heat, stirring constantly until thickened.

Assemble the dish:

  1. Fill cannelloni with the ricotta stuffing.
  2. Spread about a third of the tomato sauce Aa the bottom of a baking dish (30×20 cm), then a layer of cannelloni side by side.
  3. Pour the rest of the tomato sauce and  bechamel sauce on top.
  4. Bake in preheated oven  to 190 ° C for 35 minutes.

Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>