Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi/Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms

Dziś przedstawiam przepis na kolejny włoski przysmak – calzone. Tak naprawdę jest to typowy włoski street food, gdyż można je jeść idąc lub stojąc, trzymając w ręku. Składa się z ulubionego sosu pomidorowego, ciasta na pizzę, a przy nadzieniu można już popuścić wodze fantazji. W tym przypadku jest to kurczak, szpinak i grzyby leśne, no i najważniejszy chyba składnik- mozzarella:). Polecam!

Scroll down for English

 

Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi

(2 calzone)

Składniki:

Składniki na nadzienie :

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 120 g leśnych grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka ugotowanego lub upieczonego kurczaka, z grubsza pokrojonego
  • 120 g mozzarelli, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tarty parmezan (do posypania)
  • posiekana natka pietruszki (do posypania)

 Przygotowanie:

  1.  Wyłóż szpinak na talerz, włóż do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. Odłóż do schłodzenia, po czym odciśnij z niego nadmiar wilgoci. Posiekaj go z grubsza i przełóż do większej miski.
  2.  Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, włóż grzyby i podsmażaj je przez trzy do pięciu minut, aż odparuje nadmiar wilgoci powstałej podczas smażenia. Przełóż grzyby do miski ze szpinakiem i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tych do posypania. Ostudź całość przed lepieniem calzone.
  3. Rozgrzej piekarnik do 250 o C. Włóż do niego kamień do pizzy jeśli posiadasz.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2 tej samej wielkości kule i rozwałkuj je na 20 cm okrągłe placki. Na środek każdego koła wyłóż 1/2 nadzienia, posmaruj krawędzie wodą (najwygodniej za pomocą pędzla). Złóż ciasto na kształt półksiężyca i zaciśnij brzegi najlepiej widelcem. Można też podnieść obie krawędzie ciasta w górę i je zlepić nad nadzieniem palcami (dla mnie tak jest wygodniej).
  5. Umieść tak powstałe calzone na blaszce do pieczenia lub kamieniu na pizzę i piecz przez 12 do 15 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu posmaruj każde calzone oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!

English version

Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms

(2 calzones)

Ingredients:

  • 1/2  pizza dough from this or this recipe, or store bought
  • homemade or store bought tomato sauce
Ingredients for the filling:
  • 150 g fresh spinach
  • 1 tablespoon canola oil
  • 120 g wild mushrooms (shitake, oyster, chanterelles, cremini), sliced
  • 1 cup cooked chicken, roughly chopped
  • 120 g fresh mozzarella, cut into 1 cm pieces
  • 1/2 cup ricotta cheese
  • 3/4 cup grated Parmesan cheese
  • salt and pepper
  • 1/4 teaspoon Italian seasoning
  • grated Parmesan (for garnish)
  • chopped parsley (for garnish)

Preparation:

  1.  Place spinach on a plate and microwave for 2 minutes or until wilted. Cool the spinach and squeeze to remove excess moisture. Roughly chop spinach and transfer to a large bowl.
  2.  Heat canola oil in a saute pan and saute mushrooms for three to five minutes until excess moisture has evaporated. Transfer mushrooms to bowl with spinach. Add remaining ingredients to bowl, mix well, and set aside. Cool completely before assembling the calzones.
  3. Preheat oven to 250 o C degrees. If you have a pizza stone, place the stone in the oven.
  4. Divide pizza dough into 2 balls and roll out to 20 cm circle.
  5. Place 1/2 of the filling in a log shape down the middle of the each dough circle. Brush the edge of the circle with water using a pastry brush. Fold dough over into a half moon. Seal the edges by crimping with a fork. Alternatively, you can fold the edge of the dough up and over to form a seal.
  6. Place calzones on a baking sheet or pizza stone and bake for 12 to 15 minutes or until golden brown. Brush each calzone with olive oil and garnish with additional grated Parmesan cheese and chopped parsley. Serve immediately with tomato sauce.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>