Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos

Przedstawiam dziś przepis na niezwykle przyjemne weekendowe śniadanie w stylu meksykańskim. Ulubiona wędlina lub boczek, jajecznica, salsa i awokado, zawinięte w tortillę i to wszystko podane z kwaśną śmietaną. Polecam!

Scroll down for English

Burrito śniadaniowe

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo lub innej ulubionej, bez osłonek i pokrojonej w kostkę
  • 6 dużych jaj, lekko rozbełtanych trzepaczką
  • sól i pieprz czarny, do smaku
  • 4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty
  • 1/2 szklanki startego cheddara lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1/4 szklanki ulubionej salsy lub pomidora pokrojonego w kostkę, skropionego sokiem z cytryny i wymieszanego z posiekaną pietruszką
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 dojrzałe awokado, obrane z usuniętą pestką i pokrojone w cienkie plasterki
  • śmietana, ulubiony ostry sos i limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni na średnim ogniu  rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż kiełbasę i smaż przez ok.  5 minut, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia. Przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odlej większość tłuszczu z patelni.
  2. W małej misce roztrzep trzepaczką jajka, następnie dopraw je solą i pieprzem. Podgrzej pozostały olej na patelni po smażeniu kiełbasy i wlej jajka. Smaż mieszając do 2 minut, aż będą ścięte, jednak wciąż miękkie i delikatne.
  3. Podgrzej przygotowane tortille na ciepłej patelni lub przez minutę w mikrofalówce (są łatwiejsze do zwijania). Wyłóż je na blat i wyłóż na środek każdej kiełbasę, jajka, ser, salsę, szalotki i awokado. Teraz zawiń doły tortilli na nadzienie i zwyczajnie je zroluj zabezpieczając końce np. wykałaczką. Można je już podawać, chociaż ja lubię wrzucić je jeszcze na kilka minut pod rozgrzanego grilla w piekarniku, robią się wtedy bardzo chrupiące.
Smacznego!

English version

Breakfast Burritos

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon canola, divided
  • 250 g hot sausage, such as chorizo, casing removed
  • 6 large eggs, lightly beaten
  • salt and black pepper, to taste
  • 4 ( about 23 cm ) flour tortillas, preferably homemade
  • 1/2 cup shredded sharp cheddar
  • 1/4 cup of your favorite salsa
  • 2 scallions, thinly sliced
  • flesh of 1 ripe avocado, thinly sliced
  • sour cream, hot sauce, and lime wedges for serving

Preparation:

  1. In a frying pan over medium heat, warm 2 teaspoons oil.  Add sausage and cook 5 minutes, stirring occasionally until nice and brown.  Transfer cooked sausage with slotted spoon on paper towels and discard remaining fat from the pan.
  2. Next, in a small bowl, whisk together eggs, salt and pepper.  Warm remaining teaspoon oil in a small skillet over medium heat; add eggs, and scramble 1 to 2 minutes, or until cooked through but still soft.
  3. Place tortillas in a warm skillet, one at a time, and heat 1 minute per side (or microwave for 1 min each).  Place each tortilla on a plate.  In a strip down the middle of each tortilla, add sausage, eggs, cheese, salsa, scallions and avocado slices.  Tuck in the end of each tortilla and fold over the sides.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>