Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

To jest po prostu pyszne! Dobrej jakości wołowina, karmelizowana cebula i pieczarki w sosie z sera pleśniowego. Jak dla mnie, nie ma już lepszego burgera. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Scroll down for English

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym

(4 sztuki)

Składniki:

  • 450 g dobrej jakości mielonej wołowiny
  • 4 bułki do hamburgerów lub inne ulubione
  • 4 liście sałaty (ja dałam roszponkę)
  • 4 plastry pomidora
  • opcjonalnie majonez
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki
  • sól i pieprz

Składniki na karmelizowaną cebulę i pieczarki w sosie z sera pleśniowego:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/8 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego (ja dałam drobiowy)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego (użyłam lazura z niebieską pleśnią)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Uformuj z wołowiny 4 kotlety, następnie dopraw je solą i pieprzem.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, włóż cebulę i smaż  około 5-7 minut, do miękkości.
  3. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około minuty, następnie dodaj pieczarki, dopraw całość solą i pieprzem i smaż kolejne 10-15 minut, do miękkości.
  4. Wlej do patelni brandy i bulion, zeskrob z jej dna wszelki przysmażony osad i gotuj całość około 3-6 minut, aż objętość płynów mniejszy się o połowę. Następnie zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj ser pleśniowy.
  5. W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową, natłuść ją olejem i wyłóż kotlety. Smaż około 3-5 minut z każdej strony, zgodnie z naszymi preferencjami stopnia wysmażenia, następnie wyjmij je z patelni i odstaw.
  6. Na tej samej patelni podsmaż lekko bułki, po czym wyłóż na nie składniki i podawaj. Ja najpierw polałam spód bułki odrobiną majonezu, następnie wyłożyłam roszponkę,pomidora, na niego położyłam kotleta, później cebulkę z pieczarkami. Na koniec położyłam odrobinę kiełków z rzodkiewki.
Smacznego!

English version

Burgers with Caramelized Onion, Mushroom and Blue Cheese Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef
  • salt and pepper to taste
  • 4 buns
  • 4 leaves lettuce
  • 4 slices tomato
Ingredients for the caramelized onion,mushroom and blue cheese sauce:
  • 2 tablespoons butter
  • 1 onion, sliced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 teaspoon thyme, chopped
  • 230 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper to taste
  • 1/8 cup brandy
  • 1/4 cup beef broth
  • 1/2 cup blue cheese, crumbled

Preparation:

  1. Form the beef into 4 patties and season with salt and pepper.
  2. Melt the butter in a pan, add the onion and saute at medium heat until tender, about 5-7 minutes.
  3. Add the garlic and thyme and saute until fragrant, about a minute, then add the mushrooms, season with salt and pepper and saute until tender, about 10-15 minutes.
  4. Add the brandy and broth and deglaze the pan, simmer until it has reduced by half, about 3-6 minutes, remove from heat and stir in the blue cheese.
  5. Heat the grill to medium-high heat, brush with oil and grill the burgers until cooked, about 3-5 minutes per side and set aside.
  6. Lightly grill the buns and assemble the burgers.
Enjoy!

 

4 Comments

Wiewióra

about 1 rok ago

ależ ja lubię domowe burgery! wołowe szczególnie :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Te są jak dla mnie absolutnie doskonałe:)

Odpowiedz

Sylwia

about 1 rok ago

Podoba mi się pomysł burgera z serem pleśniowym :) I do tego ta cebulka :) Super! :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers