Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

To jest po prostu pyszne! Dobrej jakości wołowina, karmelizowana cebula i pieczarki w sosie z sera pleśniowego. Jak dla mnie, nie ma już lepszego burgera. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Scroll down for English

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym

(4 sztuki)

Składniki:

  • 450 g dobrej jakości mielonej wołowiny
  • 4 bułki do hamburgerów lub inne ulubione
  • 4 liście sałaty (ja dałam roszponkę)
  • 4 plastry pomidora
  • opcjonalnie majonez
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki
  • sól i pieprz

Składniki na karmelizowaną cebulę i pieczarki w sosie z sera pleśniowego:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/8 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego (ja dałam drobiowy)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego (użyłam lazura z niebieską pleśnią)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Uformuj z wołowiny 4 kotlety, następnie dopraw je solą i pieprzem.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, włóż cebulę i smaż  około 5-7 minut, do miękkości.
  3. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około minuty, następnie dodaj pieczarki, dopraw całość solą i pieprzem i smaż kolejne 10-15 minut, do miękkości.
  4. Wlej do patelni brandy i bulion, zeskrob z jej dna wszelki przysmażony osad i gotuj całość około 3-6 minut, aż objętość płynów mniejszy się o połowę. Następnie zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj ser pleśniowy.
  5. W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową, natłuść ją olejem i wyłóż kotlety. Smaż około 3-5 minut z każdej strony, zgodnie z naszymi preferencjami stopnia wysmażenia, następnie wyjmij je z patelni i odstaw.
  6. Na tej samej patelni podsmaż lekko bułki, po czym wyłóż na nie składniki i podawaj. Ja najpierw polałam spód bułki odrobiną majonezu, następnie wyłożyłam roszponkę,pomidora, na niego położyłam kotleta, później cebulkę z pieczarkami. Na koniec położyłam odrobinę kiełków z rzodkiewki.
Smacznego!

English version

Burgers with Caramelized Onion, Mushroom and Blue Cheese Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef
  • salt and pepper to taste
  • 4 buns
  • 4 leaves lettuce
  • 4 slices tomato
Ingredients for the caramelized onion,mushroom and blue cheese sauce:
  • 2 tablespoons butter
  • 1 onion, sliced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 teaspoon thyme, chopped
  • 230 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper to taste
  • 1/8 cup brandy
  • 1/4 cup beef broth
  • 1/2 cup blue cheese, crumbled

Preparation:

  1. Form the beef into 4 patties and season with salt and pepper.
  2. Melt the butter in a pan, add the onion and saute at medium heat until tender, about 5-7 minutes.
  3. Add the garlic and thyme and saute until fragrant, about a minute, then add the mushrooms, season with salt and pepper and saute until tender, about 10-15 minutes.
  4. Add the brandy and broth and deglaze the pan, simmer until it has reduced by half, about 3-6 minutes, remove from heat and stir in the blue cheese.
  5. Heat the grill to medium-high heat, brush with oil and grill the burgers until cooked, about 3-5 minutes per side and set aside.
  6. Lightly grill the buns and assemble the burgers.
Enjoy!

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge