Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Thomas Keller jest jednym z najlepszych i najbardziej utytułowanych szefów kuchni w USA. Niestety w Polsce jeszcze nieznanym,a przynajmniej nie widziałam w księgarni żadnej jego książki,a szkoda. Jest jedynym szefem kuchni w USA,który posiada aż 3 gwiazdki Michelina w 2 swoich restauracjach.

Jestem szczęśliwą posiadaczką jego 3 książek, w tym „Ad hoc ad home”. Po pierwszym pobieżnym przejrzeniu, trochę się przeraziłam…Jednak gdy dokładnie wczytałam się w przepisy, stwierdziłam,że nawet ja dam radę:) Jedyną nowością dla mnie jest to,że wszystkie mięsa w jego przepisach muszą być wcześniej wymoczone w odpowiedniej do rodzaju mięsa solance, na pewno spróbuję i dam znać jak wyszło.

Podsumowując, książka Thomasa Kellera „Ad hoc at home” jest pięknie wydana,posiada mnóstwo inspirujących zdjęć i przepisów,a co najważniejsze,dostosowanych do możliwości takiej domowej „kucharki” jak ja:). Dziś przedstawiam pierwszy przepis z jakiego skorzystałam, otóż postanowiłam upiec jego brioszkę. Brioszka jest to coś pomiędzy chlebem a bułką maślaną, ta czy inaczej u mnie 3/4 zniknęło tego samego dnia z powidłami, a reszta następnego w postaci tostów francuskich.Pycha!

 

Brioszka Thomasa Kellera (2 brioszki)

Składniki:

  • 1/3 szklanki ciepłej wody (ok. 50 oC)
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 2 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 6 dużych jajek, w temp. pokojowej
  • 280 g niesolonego masła,pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami,poczekaj 10 min, i wymieszaj całość tak, by drożdże były całkowicie rozpuszczone.
  2. Do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ciast przesiej obie mąki,wsyp cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj przez około 1 minutę na niskiej prędkości, zdrapując ciasto z brzegów miski silikonową łopatkaą jeżeli to będzie konieczne.
  3. Wciąż miksując wlewaj wodę z drożdżami i miksuj na niskiej prędkości kolejne 5 minut. Wyłącz mikser, zdrap z haka ciasto i miksuj kolejne 5 minut.
  4. Następnie dodaj masło, ok. 1/4 ilości na raz, ubijając minutę po każdej partii. Gdy dodasz już całe masło, miksuj ciasto kolejne 10 minut, do momentu aż będzie jednolite.
  5. Po tym czasie,przełóż je do dużej obsypanej mąką miski i przykryj folią spożywczą. Połóż ja w ciepłe miejsce i odczekaj,aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 3 godzin).
  6. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i kilkukrotnie je ugnieć,aby pozbyć się zgromadzonych bąbelków powietrza.Włóż z powrotem do miski,przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.(Ja przyznam się,że odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny i upiekłam brioszkę tego samego dnia:)).
  7. Następnego dnia przygotuj 2 wysmarowane masłem keksówki i wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel je na 2 równe części, uformuj je w kształt prostokąta i włóż je do keksówek ( ja dodatkowo podzieliłam każdą część ciasta znowu na pół,utworzyłam wałki i zawinęłam je wokół siebie,aby nadać im ładny kształt). Odłóż je bez przykrycia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do momentu,aż ciasto będzie wystawało ok. 1.5 cm nad brzegiem keksówki (to zajmie też ok. 3 godzin).
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz brioszki, do zarumienienia ok. 35-40 minut. Dobrze upieczona, będzie wydawała głuchy dźwięk po stuknięciu w jej spód. Wyjmij z piekarnika i natychmiast przełóż je z formy na kratkę do przestudzenia.
  9. Jeżeli będzie spożywana natychmiast,odczekaj 10 minut przed pokrojeniem. Jeżeli będzie spożywana za kilka godzin lub do 2 dni, zawiń ją w folię aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce o temp. pokojowej. Można ją także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy,po wyjęciu z zamrażarki wystarczy włożyć ją (wciąż owiniętą w folię) do piekarnika nagrzanego do 125 oC na 20-25 min.
Smacznego!

Comments

Trackbacks

  1. […] Tak, w końcu udało mi się idealnie usmażyć kacze piersi, z kompletnie wytopionym tłuszczem,chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsie. Jestem ogromną fanką kaczek, i bardzo zależało mi aby dojść do perfekcji w jej przygotowaniu.Myślę,że w przypadku piersi lepiej już być nie może:). Idealne wskazówki znalazłam w książce Thomasa Kellera „Ad hoc at home”. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge