Botwinka zabielana

Uwielbiam botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!

Scroll down for English

Botwinka (4  porcje)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,posiekane, najlepiej z małymi buraczkami pokrojonymi w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego,pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i  pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki śmietany do zupy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i włóż pokrojone małe buraczki, ziemniaki, marchewkę, selera i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
  2. Wlej bulion i wodę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 15 minut.
  3. Dodaj liście botwinki, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i gotuj kolejne 10 minut.
  4. W oddzielnej miseczce, wymieszaj pół szklanki gorącej zupy ze śmietaną i wlej do rondla. Wymieszaj całość.
  5. Wlej do talerzy i podawaj z ugotowanym połówkami jajek.
Smacznego!

English version

Botwinka- whole young beetroot soup

(4 serves)

Ingredients:

  • 2 bunches of baby beetroot with stems and leaves, chopped, small beets diced
  • 2 stalks celery, diced
  • 2 carrots, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 3 potatoes, peeled and diced
  • 750 ml chicken or vegetable stock
  • 500 ml water
  • 1 tablespoon oil
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tablespoon sugar
  • 3 tablespoons of sour cream
  • salt and pepper to taste
  • optional 2 hard-boiled eggs to serve

Preparation:

  1. In a large pot heat the oil and add young beets ( but not stems or leaves yet), potatoes, carrots, celery and cook until starting to brown.
  2. Add the stock and water and bring to a boil. Cook about 15 minutes.
  3. At this stage, add beetroot stems and leaves, season with lemon juice, sugar, pepper, and cook for firther 10 minutes.
  4. In a separate bowl, mix half a cup of hot soup with cream, and add to the pot. Stir to combine.
  5. Serve with a side of boiled eggs.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>