Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew

Bigos z młodej kapusty jest jednym z moich najbardziej ulubionych i wyczekiwanych wiosennych dań. Zawsze robię go wielki gar i jem w nieprzyzwoitych ilościach :) Szkoda, że można sobie na niego pozwolić tylko przez niedługi czas w ciągu roku, ten ze standardowej kapusty nie smakuje mi już tak bardzo niestety… Dziś przedstawiam przepis dosyć klasyczny, z którego bigos nie może się nie udać. Cały sekret tkwi w dobrym doprawieniu na samym końcu gotowania. Polecam!

Scroll down for recipe in English

bigos

Bigos z młodej kapusty

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 300 g schabu lub karkówki, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia marchewka, startej na tarce
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier i  papryka mielona słodka do smaku
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

  1.  W dużym garnku umieść kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i wlej wody do połowy jej wysokości. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia i gotuj około 15-20 minut.
  2. W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Podsmaż ją do zeszklenia po czym włóż mięso wraz z kiełbasą. Dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym smaż do zarumienienia przez około 10 minut i przełóż całość do gotującej się kapusty.
  3. Dopraw bigos koncentratem pomidorowym, gotuj kilka minut i następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Podawaj posypany koperkiem, z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego!

bigos

English version

Young cabbage hunter’s stew

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 large head of young cabbage, shredded
  • 200 g of sausage, diced
  • 300 g pork loin or pork neck, cut into 2 cm pieces
  • 1 medium onion, diced
  • 1 medium carrot, grated
  • 1-2 tablespoons of tomato paste
  • 4 bay leaves
  • 7 allspice berries
  • salt, ground black pepper, sugar and sweet ground paprika to taste
  • 1 tablespoon white wine or sherry vinegar

Preparation:

  1.  In a large saucepan, place the cabbage, carrots, allspice berries, bay leaves and add water up to half of cabbage. Bring to a boil over medium heat and cook for about 15-20 minutes.
  2. In the meantime, heat the pan over medium with a tablespoon of canola oil and add the onion. Cook until translucent and add meat with sausage. Season with salt, pepper and paprika, and sear for about 10 minutes, next mix with the cabbage.
  3. Stir in tomato paste, cook for a few minutes and then season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Sprinkle with dill and serve with mashed potatoes or bread.

Enjoy!

bigos

Comments

  1. Adam says

    Czy ten z młodej kapusty jakoś znacząco odróżnia się smakiem? Polecam dodać jeszcze odrobinę czosnku lub lubczyku. To moim zdaniem idealne przyprawy, które wyciągną jeszcze lepszy smak z takiego tradycyjnego polskiego dania ;)

  2. Jacek says

    Nie jestem fanem wczesnej kapusty, bo wole te późniejsze, kwaśniejsze odmiany, ale podrzucę przepis ojcu – zobaczymy co mu wyjdzie, bo wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>