Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem/Banana muffins with apples and cinnamon

Dziś przedstawiam przepis na bardzo bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem. Idealna kompozycja na zimowe wieczory :) Muffiny są standardowo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu są pyszne, puszyste i wilgotne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem

(12-15 szt.)

Składniki:

  • 4 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany, zmiksowane na puree (lub rozgniecione widelcem)
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek (2 średnie jabłka)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W misce miksera ubij na wysokich obrotach masło z cukrem, przez około minutę. Uzyskasz masę o ziarnistej jeszcze konsystencji.
  2. Do powstałej masy dodaj 2 jajka i miksuj przez kolejną minutę, aż stanie się jednolita i kremowa.
  3. Następnie dodaj puree z bananów, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie do połączenia się składników, przez około minutę.
  4. W międzyczasie, w średniej misce, dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  5. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, nie martw się o  grudki – znikną w trakcie pieczenia. Wmieszaj do masy kawałki jabłek.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia muffinek i wyłóż ją papilotkami. Wypełnij je do  3/4  wysokości i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij babeczki z piekarnika, odstaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyjmij z blachy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

English version

Banana muffins with apples and cinnamon

(12-15 muffins)

Ingredients:

  • 4 tablespoons unsalted butter, very soft, room temperature
  • 1 cup regular white sugar
  • 2 eggs
  • 2 very ripe bananas, mashed
  • 1 cup Greek yogurt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 cups all-purpose flour, sifted
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 cups sliced apple chunks, or about 2 medium size apples

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. In a medium bowl, using electric mixer, beat 4 tablespoons of butter and 1 cup of white sugar on high speed for 1 minute until well-combined. You will get coarse looking mixture (not creamy).
  2. Add 2 eggs to the butter-sugar mixture and continue beating for another minute until very creamy and very smooth.
  3. Add mashed bananas, Greek yogurt and vanilla extract to the butter-sugar-eggs mixture, and continue beating, using electric mixer, until well combined – for about another minute.
  4. In a separate medium bowl, combine sifted flour , baking powder, baking soda and cinnamon. Mix until well combined.
  5. Add dry ingredients into wet ingredients,  just until combined. Do not overmix. If there are lumps – they will work themselves out during baking. Fold in apple chunks.
  6. Place the muffin cup liners into the muffin pan. Fill muffin liners 3/4 full. Bake for about 25 minutes. Cool on a rack for a little bit, then remove muffins from the pan and let them cool some more.

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>