Share the post "Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream"
Czasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem 🙂 Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski! Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera „Tender” Vol. I. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem
(4 porcje jako dodatek do dania głównego)
Składniki:
- 1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na 0,5 cm plasterki
- 1 średniej wielkości cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
- kilka ładnych gałązek tymianku
- 400 ml śmietanki 36 %
- kilka łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:
- Posól plasterki bakłażana z każdej strony, włóż je do durszlaka i odstaw do zlewu na około 30 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, podsmaż jeszcze przez chwilę po czym przełóż do naczynia do zapiekania.
- Wlej trochę oliwy do tej samej patelni i włóż plasterki bakłażana. Gdy zaczną się rumienić, odwróć je na drugą stronę (smaż partiami). Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu.
- Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż po kilka gałązek tymianku. Zalej śmietanką, posyp parmezanem i piecz w temperaturze 180 oC przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Baked aubergines with thyme and cream
(4 servings as side dish)
Ingredients:
- 1 large or 2 medium aubergines, sliced into 0,5 cm long sliced
- 1 medium-sized onion, halved and thinly sliced
- olive oil
- 2 juicy cloves of garlic,, sliced
- thyme – a few bushy sprigs
- 400 ml double cream
- couple spoonfuls of grated Parmesan
Preparation:
- Put the aubergine slices in a colander and sprinkle them with salt, leaving them in the sink for about 30 minutes until they have become a it floppy, then rinse and pat dry.
- Next cook sliced onion in a little olive oil over a medium heat till it has softened, but stop before it colours. Add garlic as the onion cooks. Lift out the onion and garlic into a shallow baking dish.
- Put more olive oil into the pan and add aubergine. As each slice starts to colour, turn it over, then when all are golden drain them thoroughly on kitchen towelroll (essential if there is not to be too much oil in the finished dish).
- Lay the aubergine in the baking dish on top of the onions, scattering salt, black pepper and thyme as you go. Pour the cream over the aubergines, scatter over grated Parmesan and bake at 180 oC for 40-45 minutes until bubbling and lightly browned here and there.
Enjoy!
karmel-itka says
bardzo lubię bakłażana, to chyba moje ulubione warzywo, zaraz po cebuli.
Dzi says
🙂
Karolina says
Nie wiem czy jestem w stanie przekonać się do bakłażana, mimo sparzania skórki nigdy nie pozbywa się gorzkiego posmaku.
Dzi says
Właśnie ten proces z posoleniem i pozostawieniem w cedzaku powoduje pozbycie się tej goryczki.
Oryginalny smak says
Pyszności 🙂
Dzi says
Zaskakująco smaczny:)
Michał says
Nigdy w życiu nie jadłem bakłażana i tak sobie myślę, czy czasami nie spróbować tej potrawy. Tak się zastanawiam, czy nie zaryzykować w końcu. W sumie to kumpel mi kiedyś nagadał, że to nie za smaczne jest, a wy co, o tym sądzicie warto się poświęcić i spróbować w końcu?.
Dzi says
A polecam sprawdzić samemu 🙂