Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Dziś babka świąteczna dla dorosłych, a dokładnie z advocatem. Uwierzcie mi, naprawdę go czuć:) Słodka i puszysta, a co najważniejsze –  bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!

 babka

 

Scroll down for recipe in English

Babka z advocatem

(1 babka)

Składniki:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka oleju w temp. pokojowej
  • 1 szklanka advocata
  • 120 g  mąki pszennej
  • 120 g  mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem lub odpowiednim sprayem formę do pieczenia babki.
  2. W misce miksera umieść jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii, po czym ubijaj do powstania białej piany.
  3. Cały czas miksując, wlej powoli olej, a następnie advocat.
  4. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wsyp do przygotowanej masy i  dokładnie zmiksuj (ciasto będzie płynne).
  5. Przełóż ciasto do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

 babka

English version

Advocaat bundt cake

(1 bundt cake)

Ingredients:

  • 5 eggs Large, room temperature
  • 250 g powder sugar
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 1 cup oil
  • 1 cup advocaat
  • 120 g flour
  • 120 g potato flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • powder sugar for sprinkling

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Prepare your bundt pan by rubbing the inside with butter or using a nonstick spray.
  2. Place the eggs, powder sugar and vanilla extract in into a bowl of stand mixer and fmix until frothy texture. This will take couple of minutes.
  3. Beating constantly add the oil and advocaat.
  4. Sieve the flour, potato flour and baking powder and keep in a bowl. Add the flour mix and fold everything till all the flour is mixed well into the batter.
  5. Pour the mix into the prepared baking pan.
  6. Bake for 60 minutes or until an inserted toothpick comes out clean. Remove your undt cake from the oven and allow to cool until the cake is pulling away from the sides of the pan a little. Sprinkle the cakes with powder sugar and serve.

Enjoy!

babka

4 Comments

Michał

about 3 miesiące ago

Wspaniała babka, ale raczej tylko dla dorosłych. Bo nie ma co złych nawyków w dzieciach rozwijać ;-) Dowiedzą się, że advocat jest dobry i kłopot gotowy :D

Odpowiedz

Dzi

about 3 miesiące ago

Najdziwniejsze jest to, że babka jest dosyć długo pieczona, a pomimo tego wciąż po zjedzeniu "grzeje" :)

Odpowiedz

bubu

about 3 miesiące ago

z taka babką, święta na pewno będą wesołe i radosne :)ze zdjęcia z góry widać, że babka ma fajną konsystencję :)

Odpowiedz

Dzi

about 3 miesiące ago

To prawda:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers