Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

Czas powoli zacząć żegnać się z tegorocznym sezonem truskawkowym, rzadko widzę je już na straganach. Na szczęście zamiast nich pojawiły się inne pyszności np. czereśnie czy jagody ;) Na dobry koniec proponuję więc puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami, można je zastąpić też innymi owocami sezonowymi. Idealne do kawy. Polecam!

Scroll down for recipe in English

babka

Babka jogurtowa z truskawkami

(1 babka o śr. 25 cm)

Składniki:

  • 200 g masła, rozmiękczonego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g świeżych truskawek, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.
  2. W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, sodę, sól i skórkę z cytryny.
  3. W misce miksera ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.
  4. Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny maślanej po 1 jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu mąki na zamianę z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj mleko i wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  5. Wymieszaj truskawki z resztą mąki i wmieszaj je do ciasta.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Wyjmij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.

Smacznego!

babka

English version

Strawberry yogurt bundt cake

(25 cm bundt cake)

Ingredients:

  • 200 g butter, softened
  • 2 cups sugar
  • 3 eggs
  • 3 tablespoons lemon juice
  • zest of 1 lemon
  • 2 1/2 cups flour, divided
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 220 g Greek yogurt
  • 1/3 cup milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 350 g  fresh strawberries, diced

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a bowl combine 2 1/4 cups flour, baking soda, salt and lemon zest. Set aside.
  3. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes.
  4. To the butter mixture add the eggs one at a time, then add the lemon juice. Once the eggs and lemon juice are incorporated, gradually add the flour mixture and the yogurt mixture. Next, add the milk and the vanilla.
  5. In a separate bowl combine the diced strawberries with the remaining flour. Coat the strawberries in flour and add them to the batter.
  6. Grease and flour a 25 cm bundt pan and add the batter to the pan. Bake for 50 min or to dry toothpick. Allow to cool completely before removing from pan.
  7. Sprinkle lightly with powdered sugar.

Enjoy!

 babka

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>