Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka :) Polecam!

Scroll down for recipe in English

baba

Babka drożdżowa z powidłami

(12 porcji)

Składniki:

  • 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki.
  2. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami i odstaw.
  3. W małym rondelku umieść mleko z cukrem, podgrzewaj mieszając tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia.
  4. W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną, masłem i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę.
  5. Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
  6. Włóż wyrośniętą babkę do piekarnika i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
  7. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej lub podgrzej przez 15 s w mikrofalówce, wymieszaj i polej babkę.

Smacznego!

baba

English version

Easter bundt cake with plum jam

(12 servings)

Ingredients:

  • 10 g of instant yeast or 40 g fresh yeast
  • 1 cup sugar
  • 500 g all-purpose flour
  • 1 cup milk
  • 250 g of butter
  • 3 eggs
  • pinch of salt
  • 150 g plum jam
  • 100 g of chopped walnuts
  • 1 tablespoon milk for brushing
  • 100 g of white chocolate, chopped
  • 2 tablespoons cream

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 ° C. Grease the bundt cake mold with butter.
  2. In a small bowl, mix 1 tbsp of warm milk with a 1 tsp of sugar and yeast and set aside.
  3. In a small saucepan, place the milk with the sugar, and heat stirring until it is dissolved, set aside and allow to cool.
  4. In bowl of a stand mixer, mix the eggs with milk mixture, butter and yeast. Next add sieved flour in batches. Mix until well combined.
  5. Place half of the dough into the mold, add jam, nuts and add rest of the dough. Brush top with the milk and place covered in a warm place to rise for about an hour.
  6. Next place the cake in the oven and bake for 60 minutes or until dry toothpick. Remove from the mold and set aside to cool.
  7. Melt the chocolate mixed with the cream in a water bath or heat in the microwave for 15-20 s, stir and pour over the cake.

Enjoy!

baba

Comments

  1. moon-child.pl says

    Właśnie szukałam dobrego pomysłu na wielkanocną babkę i chyba znalazłam. Tylko nie wiem, czy ta polewa tak fajnie i równomiernie mi się rozleje :)

  2. Justyna says

    W przepisie brakuje opisu kiedy nalezy dodac maslo. Ja dodalam je na samym koncu. Babka wyszla ale ciasto bylo bardzo rzadkie i myslam ze nie nic z tego nie wyjdzie. Pominelam jednak powidla. Musze jednak przyznac, ze smak babki byl wspanialy i wszyscy poprostu nie mogli sie nasycic.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>