Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms

Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms

Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Pory smażone z grzybami, niby takie proste danie, a jednak sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pory smażone z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 180 g młodych porów lub łodyg dymki
  • 130 g grzybów shiitake (ja użyłam mixu z boczniakami i pieczarkami)
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 30 ml sake
  • 30 ml sosu sojowego
  • shichimi togarashi lub mielonego chili  do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrój pora lub dymki na 5-6 cm kawałki, a następnie wzdłuż w paski.
  2. Pokrój grzyby ukośnie lub w plastry na 2-3 cm kawałki.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj grzyby i pory, po czym podsmaż do zarumienienia. Gdy pory zmiękną wlej sake i sos sojowy, następnie podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.
  4. Wyłóż danie do miseczek, posyp mielonym chilli i podawaj z ulubionym daniem głównym w stylu azjatyckim.
Smacznego!

English version

Sauteed leeks and mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 180 g baby leeks or spring onions
  • 130 g shiitake mushgrooms (I used oyster and button mushrooms)
  • 45 ml  sunflower or vegetable oil
  • 30 ml sake
  • 30 ml soy sauce
  • shichimi togarashi or chilli pepper – to taste

Preparation:

  1. Cut the leek or spring onions into 5-6 cm pieces and then into strips.
  2. Trim the shiitake mushrooms and then slice diagonally into 2-3 cm pieces.
  3. Heat the oil in a large frying pan. Add the shiitake mushrooms and leeks and brown. When the leeks have softened, add the sake and then the sauce.
  4. Serve with shichimi togarashi or chilli pepper on top.
Enjoy!

3 Comments

kasia

about 8 miesięcy ago

Totalnie moje smaki! I jeszcze gotowe ekspresowo! W sam raz do ryzu!

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

Dokładnie!:) Ja zaserwowałam z kurczakiem miodowo-czosnkowym, przepis wkrótce:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers