Pyszne i szybkie bułeczki na weekendowe śniadanie.Zgodnie z Wiki:” scone – okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw.tea time. Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny).”
Bułeczki świetnie można zaadaptować na polskie warunki śniadaniowe, wystarczy zamiast cukru dodać starty ser żółty i już mamy pyszną, cieplutką i chrupiącą bazę do kanapek np. z wędliną. Ja zrobiłam wersję słoną i słodką:). Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, całość razem z pieczeniem trwa ok 30-40 min.
Przepis z bbcgoodfood.com
Scones (8-10 szt.)
Składniki:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 55 g masła pokrojonego w kostkę ( w temp. pokojowej)
- 150 ml mleka
- 30 g cukru (do wersji słodkiej)
- ok. 40 g startego sera żółtego (do wersji słonej)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do wersji słonej)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wsyp do pojemnika miksera mąkę, proszek do pieczenia,sól, cukier (w wersji słodkiej) lub ser i pietruszkę (w wersji słonej).
- Dodaj masło i końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj dokładnie zawartość, aż do utworzenia się „zacierek”.
- Następnie dolewaj powoli mleko i miksuj do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć zwarte.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1.5 cm i wytnij kółeczka, lub dla ułatwienia, można wyciąć nożem kwadraty.
- Wyłóż bułeczki na blachę i posmaruj je mlekiem (dzięki temu ładnie się zarumienią).
- Piecz ok. 15-20 min.
asieja says
lubię te weekendowe bułeczki
i prędkość ich przygotowywania
🙂
Dzi says
Dokładnie, szybkość wykonania i smak mają wieelkie znaczenie:)