1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem/ Carrot cake with cardamom

1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem/ Carrot cake with cardamom

Dziś mija pierwsza rocznica powstania mojego bloga. Szczerze mówiąc, gdy zaczynałam go prowadzić nie sądziłam, że zacznie mi to sprawiać tak ogromną frajdę:) W ramach podsumowania, przez okrągły roczek opublikowałam ponad 308 postów, z czego 300 zawiera przepisy na sprawdzone dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 500 tys. osób, zostało pozostawionych ponad 1 tys. komentarzy, a 1047 osób polubiło mój fanpage na Facebooku.

Dzięki temu blogowi, wygrałam konkurs firmy Kamis dzięki czemu mój przepis na polędwiczki został umieszczony w książce kucharskiej. Mogłam także uczestniczyć w finale na żywo popularnego programu Top CHEF i będę też uczestniczyła w warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Kingę Pruzel-finalistkę polskiej edycji programu Masterchef!:)

Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile, które motywują mnie do dalszego działania. :)

W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na bardzo łatwy tort marchewkowy z kardamonem i kremem z serka śmietankowego. Polecam!

Scroll down for English

Tort marchewkowy z kardamonem

(8-10 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 4 jajka
  • 4 szklanki startej na tarce marchewki
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki (lub więcej), posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Składniki na krem z serka śmietankowego:

  • 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 450 g serka śmietankowego
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. W misce miksera ubij cukry z jajkami, aż do uzyskania jasnożółtej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon. Włóż do mieszanki marchewkę i skórkę z pomarańczy, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Cały czas ubijając, dodawaj do mieszanki jajecznej mąkę, na przemian z olejem i jogurtem. Miksuj tylko do połączenia się składników.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 o C, natłuść 2 formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Wylej równe porcje ciasta do obu form i piecz każdą ok. 50 -60 min, aż do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Odstaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem kremu.
  5. W misce miksera dokładnie wymieszaj masło z serkiem śmietankowym. Następnie dosypuj cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, po czym wmieszaj wanilię.Czasami zdarza się, że krem jest zbyt rzadki, należy wtedy odstawić do schłodzenia lub wmieszać odpowiednią ilość ubitej śmietanki 36%.
  6. Wyłóż 1/3 kremu miedzy warstwy ciasta, a resztę rozprowadź po całym torcie. Posyp uprażonymi orzechami i podawaj.

Smacznego!

English version

Carrot Cake with Cardamom

(8-10 servings)

Ingredients for the cake:

  • 3/4 cup sugar
  • 3/4 cup brown sugar
  • 2 teaspoons vanilla
  • 4 eggs
  • 4 cups carrots, shredded
  • 3 cups all-purpose flour
  • 3 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon cardamom
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt
  • orange zest from 1 orange
  • 3/4 cup vegetable oil
  • 3/4 cup yogurt, plain
  • 1/2 (or more) toasted walnuts

Ingredients for cream cheese frosting:

  • 1/2 cup butter
  • 450 g cream cheese
  • 4 cups powdered sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract

Preparation:

  1. In the bowl of mixer, with paddle attachment, beat sugar and eggs until light yellow. Add vanilla and mix again.
  2. In a large bowl, combine flour, baking powder, salt, cardamom, and cinnamon. Add carrots and orange zest and toss to coat.
  3. Add flour mixture, alternately with yogurt and oil, to egg mixture. Stir only until just combined.
  4. Preheat oven to 160o C. Grease and flour two 23 cm cake pans. Pour batter evenly into pans. Bake until golden, about 50-60 minutes. Allow to cool completely.
  5. Cream butter and cream cheese. Add powdered sugar. Beat well. Add vanilla.
  6. Add one-third of cream cheese frosting between cake layers and frost the rest of the cake. Sprinkle with walnuts and serve.
Enjoy!

 

7 Comments

gin

about 11 miesięcy ago

Gratulacje i powodzenia w dalszym blogowaniu :) A tort wyszedł zachwycający!

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Dziękuję:)

Odpowiedz

Wiewióra

about 11 miesięcy ago

100 blogowym lat! Tobie, i nam czytelnikom, życzę :)

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Dokładnie, 100 lat dla wszystkich blogerów i ich blogów:)

Odpowiedz

Wizzz31

about 11 miesięcy ago

Gratulacje z okazji pierwszej rocznicy :-) Uwielbiam Twoj blog i z ciekawoscia sledze kolejne przepisy. Pozdrawiam, Magda

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Bardzo dziękuję:)

Odpowiedz

Chistopher

about 11 miesięcy ago

Gratuluję,tort godny mistrza.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers